De verstandskies

Een groot mysterie is voor veel mensen nog altijd het fenomeen van de verstandskies. Je krijgt ze pas op latere leeftijd en vaak moeten ze er ook weer uit. Waarom krijgen we ze dan eigenlijk? En waar komt die naam eigenlijk vandaan? De tandarts Amsterdam presenteert hier eens een aantal antwoorden op deze vragen.

Eerst maar eens die naam

Er doen wellicht vele geruchten over deze naam de ronde, maar de oorsprong is te vinden in de samenhang met verstand. Tegen de tijd dat deze kiezen de kop op steken wordt namelijke verwacht dat de persoon in kwestie een leeftijd heeft bereikt dat het verstand volwassen is geworden. De kies wordt als een markering hiervan gezien, vandaar de misschien wat eigenaardige naam. Het is overigens niet alleen in Nederland het geval, in andere talen draagt deze kies dezelfde naam.

Waarom zijn ze er?

Van oudsher was het voedsel dat wij mensen aten vrij hard. Het eten van voedsel dat hard is zorgt er voor dat je tanden steeds verder naar voren schuiven. Zo komt er dus plek voor nieuwe kiezen, en die kwamen dan ook wat later in het leven. Echter, ons eetpatroon is nu anders. Wat we eten is allemaal lang niet zo hard meer. Daarom schuiven onze tanden ook niet meer zo ver naar voren en kunnen we het tegenwoordig ook prima redden zonder verstandskiezen.

Weg er mee

Daar komt nog eens bij dat je maar moeilijk bij de verstandskiezen kan komen als je je tanden poetst. Ze zitten te ver naar achteren. Dat betekent natuurlijk een zeer hoog risico op ontstekingen. Het is dan ook maar beter om ze meteen weg te laten halen. Verstandskies trekken dus!